NÁLEV
Bylinkový čaj připravovaný louhováním listů a květů rostlin vroucí vodou. Nemusíš si ho však připravit zásadně k snídani, díky nálevům si můžeš připravit i speciální kúru pro tvou krásu!
ODVAR
Bylinkový čaj připravovaný vařením kořenů nebo dřevnatých částí rostlin ve vodě.
PROTILÁTKY
Molekuly BÍLKOVIN obíhající v krvi, které se spojují s potenciálně škodlivými částicemi (například s VIRY) a pomáhají je zneškodňovat. Jsou součástí IMUNITNÍHO SYSTÉMU.
REIKI
Slovo reiki znamená "univerzální životní energie" a léčení spočívá v přenášení léčivé energie z dárce na příjemce. Léčitelé většinou získávají svou schopnost takto léčit studiem u učitele "mistra reiki". Terapeut absolvuje postup nazývaný "naladění", který má uvolnit kanál, jímž může proudit léčivá energie. Léčitelé se také učí speciální "práci rukou", užívanou během terapeutických sezení. Léčitel bude pokládat ruce na vaše tělo a intuicí hledat nejvýhodnější polohy k předávání léčivého proudu energie.
SACHARIDY
Složky rostlinné potravy poskytující tělu ENERGII. Patří mezi ně různé druhy cukrů a škrob. Čištěné (rafinované) sacharidy, z nichž byly odstraněny méně stravitelné složky, například VLÁKNINA, jsou velmi rychle rozkládány a vstřebávány do krve. Takzvané komplexní sacharidy - z LUŠTĚNIN a CELÝCH ZRN - jsou tráveny déle, a proto uvolňují jednoduché cukry pomaleji.
TUKY
Nejkoncentrovanější potravinový zdroj ENERGIE. Určité tuky, především takzvané ESENCIÁLNI MASTNÉ KYSELINY, jsou obsaženy v potravě. Některé jsou v krvi, jiné se ukládají v organismu jako rezerva. Tuky v potravě se dělí na dvě skupiny: nasycené a nenasycené. Nasycené tuky jsou při pokojové teplotě většinou v pevném stavu a pocházejí především z živočišných zdrojů. K potravinám obsahujícím je ve velkém množství patří tučná masa, máslo a většina sýrů. Nad¬měrné požívání těchto tuků vede k závažným zdravotním problémům, například k ischemické chorobě srdeční, mrtvici či obezitě. Nenasycené tuky jsou při pokojové teplotě obvyklé tekuté a jsou obsaženy v olejích z rostlinných semen a ořechů nebo také v tučných rybách. Umírněné užívání nenasycených tuků způsobuje daleko menší zdravotní riziko než užívání tuků nasycených.
VLÁKNINA
Nestravitelná součást jedlých rostlin zvyšující objem stolice. Pomáhá udržovat správnou činnost zažívacího ústrojí a může chránit před některými střevními nemocemi, rakovinou prsu a onemocněním srdce a cév. Vláknina se dělí na rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina se vodou změkčuje a bobtná a nachází se hlavně V LUŠŤĚNINÁCH, nerozpustná je ve slupkách obilných zrn, neloupané rýži a otrubách. Zažívacím ústrojím prochází prakticky nezměněná.
YLANG-YLANG
Silice z květů kanangy vonné (Cananga odorata) z čeledi láhevníkovitých. Pochází z Malajsie, ale pěstuje se všude v celém tropickém pásmu.
ZÁNĚT
Otok, citlivost, zarudnutí a zvýšená teplota poško¬zeného místa v organismu - takové jsou hlavnípříznaky zánětu, který vzniká jako odpověď IMUNITNÍHO SYSTÉMU na poranění a infekci; zároveňjsou projevem obrany organismu a hojení.